Z kávové farmy do Vašeho šálku

Šálek kávy Starbucks®, který držíte v ruce, je víc než jen nápoj. Je to odborně připravený nápoj, každodenní rituál, poslední krok v neuvěřitelném globálním příběhu výroby kávy, který vás spojuje s farmáři, agronomy, pražírnami, nákupčími, inženýry, našimi baristy a dalšími. 

Společnost Starbucks® hrdě získává 100% kávu arabica od více než 450 000 farmářů na 30 trzích podél „kávového pásu“ – v Latinské Americe, Asii a Tichomoří a Africe. Naši nákupčí se sídlem ve švýcarském Lausanne hledají po celém světě ty nejlepší kávy, včetně prémiových jednodruhových káv Reserve™.
 

Coffee belt, landscape in Guatemala

Kávový pás

Téměř veškerá světová káva roste v „kávovém pásu“. Kávový pás obepíná Zemi a spadá mezi obratníky Raka a Kozoroha. Na světě je více než 70 zemí produkujících kávu a společnost Starbucks® nakupuje kávu z více než 30 z nich. Jednotlivé země se liší kulturou, krajinou i způsobem pěstování, což přispívá k odlišné chuti kávy. Kávový pás se dělí na tři hlavní pěstitelské oblasti: Latinská Amerika, Afrika a Asie / Tichomoří. Zodpovědně získáváme, pražíme a mícháme kávu z každého z těchto tří regionů, abychom Vám mohli nabídnout jedinečné kávy. Stejně jako čaj nebo víno, i káva získává velkou část své chuti z místa, odkud pochází. Každá z těchto pěstitelských oblastí má jiné podmínky pěstování a tradice, které ovlivňují celkovou chuť kávy.

Latin America, a person on a coffee farm in Latin America

LATINSKÁ AMERIKA

Latinskoamerické kávy jsou základem mnoha nejoblíbenějších směsí Starbucks®. Z této oblasti nakupujeme více kávy než z kterékoliv jiné, protože má stálou chuť a kvalitu. Tento region má mnoho různých mikroklimatických podmínek, půd a tradic zpracování. Kostarika je například známá svými sopkami, které mohou ovlivnit chuťový profil zde pěstované kávy.

CHUŤOVÉ TÓNY: OŘECHY, KAKAO A JEMNÉ KOŘENÍ

Africa, a person on a coffee farm in Africa

AFRIKA

Afrika je domovem některých z nejunikátnějších káv na světě, které určují naše vysoké standardy kvality. Tento region je domovem některých z nejexotičtějších kávových chutí na světě. Konkrétně Etiopie je rodištěm kávy.

CHUŤOVÉ TÓNY: ŽIVÉ, PLNÉ CHUTI OD CITRUSŮ AŽ PO LESNÍ PLODY

Asia Pacific, a person on a coffee farm in Asia/Pacific region

ASIE / TICHOMOŘÍ

Rozsáhlá oblast Asie / Tichomoří je domovem káv s velkými a výraznými kávovými chutěmi, které nenajdete nikde jinde. Tento region, zahrnující Indonésii, Čínu, Papuu-Novou Guineu, Vietnam, Thajsko a Indii, zahrnuje širokou škálu klimatických podmínek, topografie a charakteristických káv.

CHUŤOVÉ TÓNY: PLNÉ TĚLO A SIRUPOVITÁ JEMNOST S BYLINNÝMI A ZEMITÝMI TÓNY

Míchání a pražení

Tým odborníků společnosti Starbucks® se věnuje získávání, pražení, míchání a vaření vysoce kvalitní kávy arabica.

Díky tomu můžeme i nadále vytvářet výjimečné kávové směsi přesně podle Vašich chuťových preferencí. Podívejme se blíže na míchání a pražení a prozkoumejme některé kroky, kterými prochází kávová zrna Starbucks®, než se dostanou z farem po celém světě do vašeho šálku.

Coffee blending, a person who is blending coffee beans

MÍCHÁNÍ KÁVY

Důležitým krokem, který podnikáme při vytváření lahodné nabídky Starbucks®, je míchání káv různých původů nebo různých stylů pražení.

Díky míchání můžeme vytvářet nové chuťové profily, které by v jedné kávě z jednoho původu nebyly možné.

Coffee roasting process

PRAŽENÍ KÁVY

V okamžiku, kdy káva opustí farmu a dorazí do jedné z našich pražíren, je dalším krokem rozvinutí a udržení její chuti. Každá káva vyžaduje během procesu pražení trochu jiný čas a teplotu, aby vznikl šálek kávy s ideálním aroma, kyselostí, tělem a chutí.

RYCHLÁ FAKTA:
Malý tým mistrů pražičů společnosti Starbucks® má dohromady více než 150 let zkušeností s pražením.
Kategorie pražení

Společnost Starbucks® strávila téměř 50 let zdokonalováním umění a vědy o pražení, aby v každé kávě vynikla její přirozená chuť.

Naše kávy se vyrábějí ve třech různých praženích. Nejsvětlejší pražení Starbucks® Blonde má kratší dobu pražení, lehčí tělo a jemnou chuť. Středně pražené kávy mají vyváženou jemnou a bohatou chuť, zatímco tmavě pražené kávy se vyznačují plnějším tělem a robustní, výraznou chutí.

Z kávové farmy do vašeho šálku | Starbucks